Croatia

CROAŢIA

Croatia este situata in Peninsula Balcanica in zona centrala a Europei. Are numerosi vecini: Slovenia, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Bosnia si Hertegovina si Italia. Teritoriul sau continental este impartit in doua parti, datorita iesirii la Marea Adriatica pe care Bosnia si Hertegovina o are la Neum. CROATIA este cea mai complexa destinatie de vacanta.
Croația, oficial Republica Croatia, este un stat din Europa, situat în nord-vestul Peninsulei Balcanice, pe Sărmul Mării Adriatice.
Localizare : Croaţia este localizată pe partea mediteraneană a Europei Centrale.
Capitala si cel mai mare oras: Zagreb (800 000 locuitori, 1,1 million cu suburbiile)
Suprafaţa: 56 542 km² (pământ)
31 067 km² (ape teritoriale)
Populaţie : 4.489.409 locuitori conform estimărilor din 2009 /aproximativ 79 loc./km²
Regim politic: Republică unitară, democratică parlamentară (independenta : 8 octombrie 1991)
Principalele insule : Krk, Cres, Brač, Hvar, Pag, Korčula, Dugi otok
Numărul insulelor şi suprafaţa insulară: 1 246 (4 058 km de litoral insular)
Clima: continentală : 0°C (ian.)/21°C (iul.); coasta : 9°C (ian.)/26°C (iul.)
Moneda: HRK ( kuna = 100 lipa); 1 euro = 7,26 kuna (februarie 2010)
Limba: croată (se folosesc caractere latine)
Principalele confesiuni religioase: catolici (87,8 %), ortodocşi (4,4 %)

Structura etnica: Croati - 78%, Sarbi - 12%, altele - 10%
Clima: regiunea de coasta are clima mediteraneana, temperatura medie vara 26-30°C, iarna 5-10°C; in august temperatura apei este de 25°C iar in februarie de 12°C;in interiorul continentului, clima este temperat continentala.
Date geografice: litoralul adriatic de peste 1700 km cuprinzand Coasta Istriei si Dalmatiei, adapostit de Alpii Dinarici; 1185 de insule de-a lungul coastei din care 67 sunt locuite; 8 Parcuri Nationale: Arhipelagul Kornati, Plitvice, Mljet, Brijuni, Krka,North velebit,Risnjak,Paklenika; spre est, o zona de podis si depresiune (Slavonia) axata pe vaile Dravei si Savei(afluenti ai fluviului Dunarea) completeaza peisajul croat.
Cumparaturi: dintre produsele tipic croate recomandam: dantela din Pag si Hvar; piese de ornament/ folosinta zilnica din coral, scoica, lemn, sticla,lut, piele. Delicatese: cascaval din Pag, Lika, sunca dalmata, peste sarat, masline, vinuri de calitate superioara din zonele viticole Peljesac, Istria, Dakovo, Ilok.
Bucataria croata
Bucataria Croatiei este este cunoscuta ca o bucatarie variata pe mai multe regiuni inca din timpurile Proto Slavice. Diferentele care apar in selectarea ingredientelor si variatele moduri de preparare sunt evidente atunci cand compari partea continentala cu cea de coasta. Cea continetala este tipica Proto Slavica cu influente din cele mai faimoase bucatarii ale Ungariei, Vienei si Turciei. Bucataria de pe coasta Dalmatiei a fost influentata de cea Greaca, Romana si cea Mediteraneeana a Italiei si Frantei. Cu siguranta va satisface si cele mai exigente gusturi.

Croatia se poate lauda deasemenea cu o serie larga de vinuri excelente - sunt in mod uimitor peste 700 de tipuri diferite de vin cu origine geografica protejata, coniacuri, sucuri de fructe, bere si ape minerale. In partea de Sud oamenii beau "bevanda" , vin rosu bogat in miresme amestecat cu apa, in timp ce locuitorii din Nord-vest consuma "gemist" un vin sec amestecat cu apa minerala.