Danemarca

Danemarca, oficial Regatul Danemarcei , este un stat suveran din Europa de Nord, având și două țări constituente de peste mări, care fac parte integrantă din regat: Insulele Feroe în Atlanticul de Nord și Groenlanda în America de Nord. Danemarca propriu-zisă este cea mai de sud dintre țările nordice, aflată la sud-vest de Suedia și la sud de Norvegia, învecinându-se la sud cu Germania. Țara constă dintr-o peninsulă mare, Iutlanda, și mai multe insule, dintre care cele mai mari sunt Zealand, Funen, Lolland, Falster și Bornholm, precum și sute de insulițe denumite în general „Arhipelagul Danez”.

Regatul Danemarcei este o monarhie constituțională organizată sub forma unei democrații parlamentare, cu sediul guvernului în capitala Copenhaga.

Danemarca a aderat la Uniunea Europeană în 1973, dar rămâne în afara zonei Euro, în vreme ce Groenlanda și Insulele Feroe și-au exercitat dreptul de a rămâne în întregime în afara UE.

Capitala şi principalele oraşe: Copenhaga (capitala), Aalborg, Aarhus, Odense

Suprafaţă: Suprafaţa peninsulară a Danemarcei este de 43.094 de km2. Din sec. XIV, Regatului Danemarcei îi aparţin atât Insulele Faeroe, 1.400 km2, cât şi Groenlanda, 2.175.600 km2 (cea mai mare insulă din lume), teritorii cu largă autonomie administrativă. Danemarca este alcătuită din peninsula Jutlanda şi 406 insule, cunoscute sub numele de Arhipelagul Danez, dintre care cele mai importante sunt Zeeland, Falster, Fyn, Lolland, Bornholm, Mon. Lungimea litoralului : 7.314 km.

Populaţia: 5,587,085, (estimare Institutul danez de Statistică,  iulie 2012)

Limba oficială: daneza.

Ziua naţională: 5 iunie (1849) - ziua Constituţiei. Aniversarea Reginei - 16 aprilie (1940) – este considerată, de asemenea, sărbătoare naţională.

Forma de guvernământ: monarhie constituţională.