Malta

MALTA

Amplasată în centrul celei mai albastre dintre mările Europei, Malta a exercitat, încă din cele mai vechi timpuri, o deosebita putere de atracţie asupra marilor cuceritori ai epocilor. Teritoriul ei cuprinde ape limpezi de culoare albastră, golfuri izolate, plaje cu nisip şi sate tradiţionale, în care au loc petreceri animate.“Maltezii” plini de viaţă, inimoşi, tipic mediteraneeni, cu un pic de umor britanic, au un mod unic de a-ţi ura “Bine-ai venit!” – un amestec de serenitate și ospitalitate tradiţională.

Republica Malta este o Tară insulară din Europa de Sud, aceasta fiind un arhipelag în centrul Mării Mediterane, la 93 de km sud de Sicilia, Italia si la 288 de km nord de Tunisia.
Arhipelagul este format din sapte insule:

  • Malta
  • Gozo (Għawdex)
  • Comino (Kummura)
  • Cominoto (Kemmunett)
  • Filfla
  • Insule Sf. Paul (l-Gżejjer ta’ San Pawl)
  • Fungus Rock (Il-Ġebla tal-Ġeneral)

Malta este cea mai mare insulă, un centru cultural, comercial şi administrativ. 

Suprafata: 316 km2
Asezare geografica: 35°48" - 36° latitudine nordica, 14°10" - 14°35" longitudine estica
Populatia: 368.000 locuitori
Densitatea populatiei: 1.164/km2
Capitala: Valletta, 14.013 locuitori
Limbi oficiale: malteza si engleza
Moneda oficiala: lira malteza (1lira = 100 centi)
Forma de stat: republica

Asezare geografica
Situat in inima Marii Mediterane, micul arhipeleag este format din insulele Malta (246 km2), Gozo (67 km2), Comino (2,7 km2) si micile ostrovuri nelocuite Cominotto, Flfla si Sf Paul. Principala insula a Maltei are 27 km lungime si 14 km latime si consta dintr-un bloc imens de calcar cu numeroase pesteri. Pe coasta de vest sunt faleze inalte de 120 m, si nu departe de tarm este punctul cel mai inalt al insulei in Dealurile Bingemman, 224 m .Clima este mediteraneana, precipitatie medie pe an fiind de 50 cm. Temperatura medie la Valleta este de 24°C in iulie si