5 Motive pentru care merita sa vizitezi Insula Creta (Grecia)
Creta este cea mai mare insula a Greciei, si a cincea ca marime din Marea Mediterana. Una dintre cele mai populare destinatii turistice din tara, Creta este visul de vacanta a milioane de turisti. In ciuda dezvoltarii rapide a turismului in unele parti ale insulei, Creta a reusit sa-si pastreze caracterul unic. Istoria sa lunga a lasat urme evidente asupra acestui loc: Palate Minoice, Orase Venetiene, Castele Medievale, Moschei Otomane si Manastiri Bizantine raspandite pe intrega insula. Dar, cea mai importanta caracteristica o reprezinta plajele cu nisip fin, roz pe alocuri, scaldate in apele turcoaz ale Mediteranei.
Datorita marimii si culturii sale bogate, acest loc iti ofera lucruri minunate de vazut si de facut, transformand vacanta ta in Creta, intr-o experienta uimitoare.
1.Orasele Cretei
Orasele Cretei, foarte bine conservate, se disting prin arhitectura specifica si prin ospitalitatea calda a localnicilor. Cele mai mari orase, precum Chania, Rethymno si Heraklion se regasesc pe coastele nordice ale insulei si poarta amprenta arhitecturii Venetiene si Otomane: castele, turnuri, poduri de piatra, moschei si biserici. Orasele situate in munti sunt presarate cu case din piatra, acoperite cu tigla rosie, gradini cu flori si stradute inguste iar in centrul fiecarui oras se afla propria biserica.
Chania, probabil cel mai frumos oras al Cretei, este impartit in orasul vechi si cel nou, care coexista in armonie. Orasul Vechi, in stil medieval, este un loc minunat unde te poti plimba si admira elegantele cladiri venetiene. Portul din Chania, asezat in inima Orasului Vechi este inconjurat de stradute si alei, care te poarta inspre tavernele cretane, magazine locale si restaurante.
Rethymno este situat in nordul insulei si, la fel ca majoritatea oraselor din Creta, are un puternic stil venetian. O plimbare prin Rethymno iti va scoate in cale biserici vechi, cladiri elegante, muzee, dar si pitorescul port. Pe dealul care strajuieste orasul, se afla o Fortareata Venetiana, care ofera o panorama uimitoare asupra orasului si a marii.
Situata in est, Heraklion, este cea mai populara zona a insulei. Aici gasesti locuri cu o intensa viata de noapte, precum Malia, Hersonissos, Ammoudara si Agia Pelagia, dar si locuri linistite, potrivite pentru familii. Aproape de orasul Heraklion se afla Palatul Minoic Knossos, care a fost descoperit aproape intact, fiind acoperit in intregime de cenusa vulcanica. De asemenea nu trebuie ratat nici Palatul Minoic Phaestos, considerat a fi unul dintre cele mai frumoase palate minoice.
Sfakia, situat in sud, cu micul sau port de pescuit si plaje cu pietricele, este unul dintre cele mai pitoresti orase ale insulei. Agios Nikolaos, capitala regiunii Lassithi, este un oras la mare care isi pastreaza inca, stilul traditional.
2. Plajele Cretei
Plajele Cretei sunt faimoase in intreaga lume pentru nisipul fin si apa cristalina. Indiferent de zona in care ai ales sa iti petreci vacanta, cu siguranta vei gasi o plaja potrivita pentru tine. Organizate sau ascunse privirii, greu sau usor accesibile, cu pietricele sau nisip fin, fiecare plaja are ceva special. Cele mai impresionante sunt Balos, Elafonissi, Falasarna, Vai si Preveli. De o frumusete naturala si exotica, aceste plaje iti vor incanta privirea.
Laguna Balos este situata la aproximativ 56 kilometri nord-vest de Chania si 17 kilometri nord-vest de Kissamos. Balos este cea mai fotografiata plaja din Creta si este faimoasa datorita frumusetii sale naturale si exotice, a apei turcoaz si a nisipului alb, fiind asemanata cu Caraibe. In timpul verii, Balos este vizitat de sute de mii de turisti care ajung aici cu feribotul din Kissamos. Accesul cu masina este mai anevoios deoarece drumul de pamant strabate Rezervatia Balos, de-a lungul Capului Gramovousa, pana intr-o parcare amenajata, iar de acolo mai trebuie sa cobori aproximativ un kilometru pana la plaja.
Laguna Balos are nisip alb iar apa este alba, albastru inchis si turcoaz. Marea este putin adanca si foarte calda, ideala pentru copii. In unele locuri, nisipul este roz datorita milioanelor de scoici zdrobite. Trecand de rocile care delimiteaza hotarele lagunei, apa devine mai adanca si mai rece, perfecta pentru snorkeling. Intreaga laguna este protejata datorita rarelor specii de flora si fauna printre care, cormorani, soimul Eleonora si testoasele Caretta Caretta.
Falassarna, una dintre cele mai curate plajeale Cretei, este situata in vestul insulei, aproape de orasul Kissamos. Este un loc idilic si linistit, cu nisp galben si ape turcoaz, cu facilitati bine puse la punct, perfect pentru familii cu copii. In zilele cu vant se poate practica windsurfing, existand aici posibilitatea de a inchiria echipamentul necesar practicarii acestui sport. Daca ai timp sau cauti ceva romantic, poti sa astepti apusul soarelui, considerat a fi cel mai frumos apus din Creta.
Elafonisi, situata in zona de sud-vest, este o mica insula legata de Creta printr-un recif putin adanc care poate fi traversat pe jos cand marea este calma. Mica insula este plina de dune de nisip pe care cresc crini de nisip si cedri. Testoasele Caretta Caretta si alte animale rare isi fac cuib aici, si este strict interzis sa iei plante, animale si nisip din aceasta zona protejata. Plajele din laguna Elafonisi sunt ca paradisul pe Pamant, cu nisip alb si roz scaldat de apele cristaline ale marii. In laguna, nivelul marii nu depaseste 1 metru, creand un mediu perfect pentru copii. Partea vestica a plajei, situata in fata lagunei, este foarte bine organizata si mai aglomerata decat cea estica, unde plaja este putin mai salbatica. Aici poti sa gasesti umbrele, dusuri, snack baruri, camere de schimb si serviciu de salvamari. Aproape de plaja este amenajata o parcare mare.
Poti sa ajungi aici cu autobuzul sau cu masina, pe un drum ce trece prin munti, care pe alocuri este foarte ingust si cu multe curbe. Dar privelistile ce ti se dezvaluie dupa fiecare curba iti taie respiratia.
Vai este localizata la 90 kilometri de Agios Nikolaos, pe partea estica a Cretei. Principala atractie o reprezinta padurea de palmieri, veche de 2000 de ani. Numele acesteia provine de la cuvantul grecesc vai , care inseamna palmier. Padurea este cea mai mare din Europa, cuprinzand aproximativ 5000 de exemplare, paduri mai mici regasindu-se si in alte parti ale Cretei, precum si in sud-vestul Turciei.
Palmierii sunt plantati intr-o vale larga, udata de raul local, de secole. Aici s-a format o plaja cu nisip albicios, strajuita de maiestuoasa padure de palmieri, amintind mai degraba, de peisajele caraibiene sau africane. Aspectul magic si tropical al plajei atrage sute de vizitatori, facand-o destul de aglomerata vara. Accesul la plaja este deschis de dimineata pana la apusul soarelui, camparea pe timpul noptii fiind strict interzisa.
Preveli este situata in sudul insulei Creta, la 35 kilometri de Rethymno si 10 kilometri de Plakias. Plaja s-a format la capatul grandiosului defileu Kourtaliotikos, acolo unde raul Megas Potamos se varsa in mare. Apa marii, care scalda plaja din nisip si pietricele, este mai rece aici datorita raului care se varsa in ea. Colonia de palmieri de pe malurile raului aduce un plus de exotism acestui paradis tropical.
Accesul se face pe jos, din parcarea amenajata langa Manastirea Preveli sau cu barci de pescuit care fac curse regulate din Plakias si Agia Galini.
La doar 10 kilometri de Preveli se afla Plakias, un loc linistit, departe de lumea zgomotoasa si agitata. Plaja dispune de numeroase facilitati precum umbrele, sezlonguri, hoteluri, restaurante si cafenele. Se pot practica si o varietate de sporturi acvatice. Plaja Matala, situata la 70 kilometri sud-vest de Heraklion, este renumita datorita pesterilor sapate in stancile din calcar care formeaza un perete in partea de nord-vest a golfului. In apropiere de Matala se afla Palatul Phaestos, al doilea cel mai mare palat minoic.
Ammoudara este o plaja mare care incepe la 1 kilometru distanta de centrul orasului Heraklion si se termina la gura de varsare in mare a raului Almyros, 7 kilometri spre vest. Este foarte populara datorita marimii sale, dar si a facilitatilor foarte bine puse la punct.
3. Natura insulei Creta
Cele mai frumoase formatiuni geologice ale Cretei sunt cu siguranta, cele peste 400 de defilee spectaculoase, sapate adanc in calcarul din care este formata insula.
Defileul Samaria este cel mai lung si cel mai faimos defileu din Europa, iar pentru multi turisti este singurul motiv pentru care vin in Creta. Lungimea defileului este de 18 kilometri si poate fi strabatuta intre 4 si 7 ore, depinde de viteza de mers. Defileul este localizat in sudul prefecturii Chania, intr-o zona nelocuita, unde nu exista nici drumuri. A fost creat de raul care curge intre muntii Lefka Ori si Volakias. De-a lungul Samariei exista numeroase defilee verticale, printre care unele care nu au fost niciodata traversate de om, deoarece este necesar un echipament special de canyoning. Traversarea canionului incepe din Omalos, la o altitudine de 1250 metri si se termina pe coasta marii, la Agia Roumeli. In aproximativ trei ore se ajunge la vechiul oras Samaria, asezat in mijlocul pustietatii, care a fost parasit definitiv in anul 1962, an in care defileul a devenit parc national, protejand flora si fauna specifice zonei. Doua ore mai tarziu ajungi la impozanta Poarta, un pasaj ingust de doar 4 metri intre doi pereti de stanca verticali, care se inalta la peste 500 de metri. De-a lungul drumului se intalnesc numerosi copaci care ofera umbra, izvoare cu apa rece ca gheata, iar daca esti norocos poti sa zaresti caprele salbatice cretane, care sunt pe cale de disparitie. Traseul se termina la Agia Roumeli, oras stramutat din interiorul canionului la malul marii, datorita unei mari inundatii care a avut loc la mijlocul anilor 1900.
Al treilea defileu ca numar de vizitatori din Creta este defileul Imbros, localizat in provincia Sfakia. Lungimea acestui traseu este de 11 kilometri, putand fi strabatut in doua – trei ore datorita dificultatii scazute a traseului, ceea ce il face potrivit pentru familiile cu copii. Defileul Mili este o uimitoare oaza verde in apropierea orasului Rethymno. Acest defileu este de fapt o rapa care gazduieste numeroase specii de plante si copaci, fiind o adevarata gradina botanica. In inima provinciei Amari este localizat defileul Patsos, la 8 kilometri distanta de Manastirea Arkadi. Apa care curge prin defileu se varsa in barajul Potamoi.
Exista in Creta si canioane cu cascade mari, care pot fi traversate doar cu echipament special. Printre cele mai tehnice se numara impunatorele canioane Ha, Tsoutsouras, Kalami, Arvi si multe altele.
4. Istorie si cultura
Creta este leaganul primei civilizatii europene, civilizatia Minoica, care a cunoscut o perioada de inflorire intre anii 3000 I.H si 1200 I.H, mai ales in partea centrala si estica a Cretei. Chiar si astazi maiestuoasele palate Knossos, Phaestos, Malia, Zakros, Arhanes, Monastiraki, Galatas precum si luxoasele vile de la Agia Triada, Zominthos, Amnisos, Vathipetro si Nerokouros reflecta splendoarea civilizatiei Minoice prin arhitectura, olarit, crearea de bijuterii si picturi impresionante.
In jurul anului 1700 I.H orasele minoice au fost facute una cu pamantul, probabil de eruptia vulcanului Santorini, fapt insa neconfirmat nici pana azi. Cert este ca desi au fost refacute multe dintre orasele distruse, civilizatia minoica a intrat in declin, disparand de tot in urmatoarele secole. Ramasite ale oraselor minoice se pot vedea in siturile arheologice de pe intreg teritoriul insulei Creta. Amintim cateva dintre ele: Kommos, Petras, Palaikastro, Makri Gialos, Vasiliki Ierapetra, Zakros, Kourma.
O amprenta puternica asupra arhitecturii oraselor a lasat-o era Bizantina, Araba si Venetiana, intre anii 395 I.H si 1669 I.H. Portul venetian din Rethymno poarta aceasta amprenta, fiind cel mai pitoresc loc din orasul vechi.
5. Bucataria cretana
Bucataria traditionala cretana este considerata a fi una dintre cele mai sanatoase din intreaga lume. Produsele lactate, legumele, mierea, ierburile aromatice, uleiul de masline, precum si multe alte produse din muntii Cretei, constituie baza acestei bucatarii mediteraneene.
Consumul de branza in Creta, este cel mai mare din intreaga lume. O importanta sursa de proteine de inalta calitate, branza, joaca un rol central in dieta cretana. Branzeturi precum, gruyere, kefalograviera, kefalotiri sau mizithra, au un continut mare de vitamine (A, B1, B2, B3, B6, acid folic), minerale si aminoacizi. Cresterea de capre si oi dateaza din miturile antichitatii. Se spune ca produsele lactate au constituit hrana marelui Zeus, care s-a nascut intr-o pestera. De atunci si pana in zilele noastre fermele de animale au ramas la fel, singura diferenta fiind modalitatea de procesare a laptelui, care azi se face in fabrici moderne dupa metode traditionale, respectand regulamentele de siguranta alimentara.
Carnea consumata in Creta este cea de oaie sau capra, dar si carnea alba obtinuta de la pasari si iepuri.
Cel mai bun ulei de masline din lume este produs in Creta. Foarte aromat si cu o aciditate scazuta, este sursa de grasime de baza din dieta cretana. Pe intreg teritoriul insulei se intind numeroase plantatii de maslini, a caror recoltare incepe in noiembrie si dureaza pana in februarie sau martie, depinde de altitudinea la care sunt situate plantatiile.
La fel de cunoscuta este si mierea produsa in Creta. Vegetatia Cretei este bogata in plante aromatice cum ar fi salvia, cimbrul, oregano, dar si pini, acacia si citrice, oferind albinelor hrana lor preferata. Mierea este prelucrata in mod natural, fara temperaturi inalte care distrug vitaminele.
Ospitalitatea cretana inseamna asezarea la masa si servirea de mancaruri si delicateturi in cantitati mari. Printre delicateturile specific cretane se numara, fasolea zdrobita cu ulei de masline si ceapa tocata fin, melci fierti in otet cu rozmarin, miel cu anghinare, iepure fiert in vin, placinta aromata cu fenicul si carnati cu otet si apaki ( carne afumata ). Orice masa trebuie incheiata cu un desert, iar deserturile in Creta trebuie sa contina neaparat miere: lychnarachia si pitarakia ( placinte umplute cu branza myzithra ), placinta din Sfakia si sfaramicioasa xerotigana sunt doar cateva dintre delicioasele dulciurile ale insulei Creta.
Indiferent daca alegi sa vizitezi Creta pentru a te relaxa sau pentru a descoperi nenumaratele comori ascunse ale insulei, cu siguranta nu vei fi dezamagit. Peisaje uimitoare ti se vor dezvalui la fiecare pas – munti impunatori, plaje nesfarsite scaldate de ape turcoaz, orase frumoase si sate idilice cocotate in munti.
Pachete de vacanta in Creta, cu plecare din Chisinau, gasiti la noi.
Odihna in Grecia, insula Creta.
Sunati acum: 022 882 882