About Country

Cehia

Lista obiective turistice Praga:

1. Castelul Praga si Strada de Aur

Castelul Praga (Prazsky hrad) reprezinta cel mai mare complex medieval din Europa avand 570 metri lungime si o suprafata de 7,28 de hectare si reprezinta atractia cea mai importanta din Praga. Castelul a fost construit prima oara in sec al IX-lea transformandu-se dintr-o fortareata din lemn inprejmuita de ziduri de pietre intr-o cladire impozanta asa cum este el astazi. Din cadrul complexului fac parte: Catedrala Sfantul Vitus (cel mai important punct de reper din oras unde puteti vizita turnurile, muzeul si galeriile de arta), Golden Lane, Palatul Lobkowicz si biserica Sfantul George.

2. Palatul Lobkowicz

Palatul Lobkowicz este localizat in partea de est a castelului Praga si este unul din cele mai frumoase locuri culturale din Praga. Palatul a fost construit in sec al XVI-lea si a apartinut familiei Lobkowicz. La inceputul celui de-al doilea razboi mondial, palatul a fost confiscat de nazisti impreuna cu celelalte proprietati ale familiei Lobkowicz. A fost inapoiat in anul 1945 dar 3 ani mai tarziu a fost confiscat de regimul comunist(1948-1989).

Dupa mai mult de 40 de ani de comunism, familia Lobkowicz a devenit iar proprietara palatului (in anul 2002). Pe 2 aprilie 2007, dupa mai bine de 3 ani de restaurari, a fost deschis publicului pentru prima oara ca proprietate privata. Expozitia permanenta cuprinde colectiile printilor extinsa la colectiile familiei Lobkowicz. Ea cuprinde tablouri, arta decorativa, partituri si instrumente muzicale originale, o librarie imensa de carti rare si arhive, arme si armuri importante etc. El cuprinde manuscrise muzicale ale lui Mozart si Beethoven, instrumente muzicale si colectii de arme, tablouri si arta decorative. In fiecare zi la ora 13:00 au loc concerte.

Fotografiatul este interzis in timpul vizitei.

Orar:
Palatul Lobkowicz este deschis zilnic de la ora 10:00 la 18:00 dar expozitia Colectiile Printilor” se deschide de la ora 10:30.

3. Primaria si Ceasul Astronomic din Praga

Prima atestare documentara a primariei din Piata Carol a fost in anul 1377. La inceputul sec al XV-lea au mai fost adaugate cateva parti la cladirea primariei, cel mai important fiind turnul cu ceas.

Noua primarie is desfasura rolul sau initial, acela de a gazdui birourile administratiei consiliului pana in 1784 can Imparatul Iosef al II-lea a decis sa uneasca cele 4 parti: vechiul oras, orasul Lesser, Hradcany si Noul Oras. Dupa aceasta unire, noua primarie servea doar ca tribunal si inchisoare avand chiar si o camera de tortura. Multi oameni, mai ales revolutionari, au fost inchisi aici.

Aspectul cladirii a fost schimbat rapid in sec al XVI-lea. Aripa sudica a fost reconstruita in stilul renascentist si a fost decorata cu acoperisuri triunghiulare inalte. Se poate observa o bucata dintr-un lant prins de zidurile primariei (este de pe vremea cand strazile din Praga erau inchise cu lanturi).

Noua primarie a devenit cu adevarat faimoasa atunci cand, pe 30 iulie 1419, o multime de demonstranti condusi de Jan Zelivsky, au cerut ca o parte din cei care il urmau de Jan Hus sa fie eliberati din inchisoare. Cand membrii consiliului au refuzat , multimea furioasa a intrat in cladire si i-au aruncat pe mebri consiliului pe fereastra. Cei care au supravietuit au fost batuti pana la moarte.

Noua primarie este un monument de cultura astazi. Ea gazduieste multe evenimente culturale si sociale precum si ceremonii religioase.

Ceasul astronomic dateaza din sec al XV-lea. Pentru a aprecia acest mecanism complicat, va puteti alatura multimii din fata turnului unde puteti observa procesiunea celor doisprezece apostoli. Din ora in ora, o usita mica se deschide si Domnul Isus inainteaza iar cei 12 discipoli il urmeaza, in timp ce scheletronul bate clopotul. Sub ceasul astronomic sunt 12 medalioane cu semnele zodiacului, adaugate de Josef Manes in 1865.

Turnul vechii primarii este unul din cele mai impresionante cladiri ale orasului Praga, construit in 1338. Inauntru se afla niste scari si un lift. Puteti achita o taxa pentru a urca in turn si sa admirati Piata Vechiului Oras.

Orar:
Turnul vechii primarii este deschis in fiecare zi: luni intre orele 11:00 – 18:00 si de marti pana duminica intre 9:00 si 18:00.

4. Centrul Vechi din Praga

entrul vechi (Staromestske namesti) – toate cladirile din centrul vechi dateaza din sec al XI-lea. Pe langa castelul Praga, Catedrala Sf Vitus si Podul Charles, un numar mare de biserici si palate au fost construite reprezentand un agregat arhitectural, artistic si spiritual nemaipomenit.

Castelul Praga este cel mai uluitor castel din Republica Ceha. Este localizat chiar in inima capitalei si reprezinta un manual pentru stilurile arhitecturale care il compun. In interiorul lui se afla biroul presedintelui Republicii.

Fondat de printul Borivoj in anul 880, el a gazduit printi si regi timp de 11 secole si presedinti incepand cu 1918. Cea mai veche parte a complexului este biserica Sfantul George( din anu 921). Daca ai de gand sa vizitezi complexul castelului trebuie neaparat sa vezi Catedrala St Vitus, Strada de aur si sa te plimbi prin gradinile castelului.

Centrul vechi al orasului Praga se intinde pe o suprafata de 866 de hectare, este situat pe ambele tarmuri ale raului Vltava si este in patrimoniul UNESCO din anul 1992.