China

Informatii despre CHINA

China este o tara din estul Asiei, a treia tara ca suprafata dupa Rusia si Canada cu cea mai mare populatie dintre toate statele lumii.

China este o regiune culturală, o civilizatie antică, si, în functie de perspectivă, o entitate natională sau multinatională extinsă pe o suprafată mare în Asia de Est.
China are una dintre cele mai vechi civilizatii din lume, compusă din state si culturi datând mai mult de sase milenii. Ea are cel mai vechi sistem delimbă scrisă utilizat în lume si este privit ca sursa a numeroase inventii. Istoric, cultura Chinei si-a extins sfera de influentă peste Asia de Est prin religie, traditii, precum si prin sisteme de scriere, fiind adoptate de diferite culturi învecinate, cum ar fi Japonia, Coreea si Vietnam. Primele dovezi ale prezentei umane în regiune au fost găsite într-o pesteră din Zhoukoudian si este unul din primele exemple de Homo erectus, acum cunoscut sub numele de Omul din Peking, estimat aproximativ că a trăit de la 300,000 la 550,000 de ani în urmă.
Populatia: 1.3 miliarde 
Capitala: Beijing 
Suprafata: 9.6 mil km2 
Limba: Chineza mandarina 
Religia: Buddhism, Crestinism, Islamism, Taoism
Media de viata: 69 ani (barbati), 73 ani (femei) 
Moneda: 1 Renminbi (yuan) (Y) = 10 jiao = 100 
Clima: China are o clima temperata, cu ploi musonice puternice in timpul verii. SE Chinei are o clima subtropicala cu ploi puternice de vara. Centrul si S-V, au o clima continentala cu veri calde si ierni reci si secetoase.
Transport: Caile de comunicatie sunt dese si modernizate in partea de est a tarii. China are un sistem larg de cai navigabile interne - 110.000 km. Baza sistemului de transport al Chinei moderne o reprezinta reteaua de cai ferate - 53.187 km. S-au construit multe drumuri principale noi pentru a deschide regiunile vestice periferice. In total, in China exista 1.014.300 km de drumuri. Este foarte extins mersul pe bicicleta.
Republica Populară Chineză a fost proclamată la 1 octombrie 1949, după victoria militară a Partidului Comunist Chinez asupra Kuomintang-ului. Cu toate acestea, China în sine este cea mai veche civilizatie existentă astăzi, are o istorie de peste 5000 de ani. Aceasta este acum o Republica Socialistă, reglementată de un singur partid care are un control asupra celor douăzeci și două de provincii, cinci regiuni autonome, patru municipalităti si două regiuni administrative speciale (Hong Kong si Macau).
China este una dintre cele cinci membri permanenti de Securitate al ONU, precum si membru al Organizatiei pentru Cooperare din Shanghai. În prezent, "Regatul de Mojloc" este clasat pe locul al doilea ca mare economie prin calcul din PIB în paritatea puterii de cumpărare si a treia de către criteriul monetar. În mod oficial tară comunistă, Republica Populară Chineză a adoptat o economie socialistă de piată în cazul în care liberalismul economic si controlul politic autoritar intervin împreună într-o formulă specifică.