About Country

Locuri de vizitat

In perioada in care a facut parte din URSS, Georgia era principala destinatie turistica din regiunea Caucaziana, datorita superbelor manastiri, a siturilor istorice si a muntilor pitoresti.


Pe teritoriul Georgiei se afla numeroase monumente istorice, biserici si locuri de o frumusete nespusa. Cele mai vechi biserici sunt cele de la Bolnisi din sec V si Urbinisi din sec VI, cele construite dupa acestea fiind ridicate dupa planul tipic al arhitecturii georgiene, in forma de cruce.

Primele monumente ridicate in acest stil au fost Biserica Manastirii Sfanta Cruce pe o colina a orasului Mtsjeta sau bisericile din Parkhali, Bana, Oski si Khakhuli. Cele mai vechi picturi si mozaicuri monumentale din tara dateaza din sec XI si sunt influentate de arta bizantina din acea vreme. Cele mai renumite sunt frescele si mozaicurile din Betania, Qintsvisi si Gelati.

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse: Catedrala Bagrati, Manastirea Gelati si monumentele istorice din Mtsjeta, din Svanetia superioara.

Capitala si cel mai mare oras al tarii este Tbilisi. Acesta se afla pe raul Kura si a fost fondat in sec V de catre Regele Georgiei, Vakhtang I Gorgasali. Orasul reprezinta un important centru cultural si de comert, gaduind numeroase institutii importante precum: Parlamentul si Guvernul, Academia Georgiana de Stiinte, Universitatea de Stat Tbilisi, Conservatorul de Stat Tbilisi, Banca Nationala a Georgiei si Biblioteca Nationala Publica a Paramentului.

Batumi sau Batum, este un important oras si cel mai mare port din Georgia, fiind capitala Republicii Autonome Adjaria.
Orasul reprezinta una din cele mai importante statiuni de pe coasta caucaziana a Marii Negre, renumit datorita palierilor euxcalipti, cafenelelor si teraselor in aer liber, avand o populatie foarte diversificata. 

Aici poate fi vazut cel mai mare acvarium din fosta URSS si cea mai mare gradina botanica din Georgia, care e si cea mai mare si mai bogata din spatiu ex-sovietic. Situat la aproximativ 20 de km de granita cu Turcia, acesta are o clima subtropicala fiind o zona bogata in citrice si ceai.

Sarpi, e o localitate balneara situata pe litoralul Georgian al Marii Negre, situata la 12 km sud de Batumi, la frontiera cu Turcia.Aceasta reprezinta cel mai sudic punct al Republicii Autonome Adjaria, fiind pozitionata in fosta provincie otomana, Lezistan, ai carei locuitori au fost numiti in numeroase randuri ca fiind georgieni de religie musulmana.

Asezarea geografica deosebita, de-a lungul unei fasii inguste a litoralului, la poalele abrupte si impadurite ale Caucazului Mic precum si plaja excelenta si apa limpede a marii, fac din Sarpi una din cele mai pitoresti statiuni maritime de pe coasta de est a Marii Negre.