Mexic

Mexic

Mexicul are o suprafata de 1972567 km2si o populatie de 87,9 mil loc cu o densitate de 41 loc/km.Capitala si cel mai mare oras este Mexico cu 9 mil loc.

Orasele

Mexicul are multe orase mari, cinci dintre ele fiind milionare: Ciudad de Mexico, Guadalajara, Netzahualcoyotl, Monterrey, Puebla. Toate aceste centre urbane sunt situate in podisul mexican.

Resursele naturale si economia

Mexicul este bogat in minerale si surse de energie se gasesc din belsug. Se extrag peste 150 mil t de petrol, 37160 de mil de metri cubi de gaze naturale si 9 mil t de carbuni.

Exista si rezerve de gips, argint, fluorit, fier, zinc si cupru. De curand a avut loc o industralizare rapida. Au inflorit prelucrarea produselor agricole, siderurgia si produsele petro-chimice.

Se fabrica produse textile si se produce otel in zona industriala din nord. 50% din industrii sunt situate in zona orasului Mexico.

Industria mexicana se inscrie intre cele mai dezvoltate si diversificate de pe continentul american. Mexicul este principalul producator mondial de argint si un important producator de petrol(locul 5). Multa vreme concentrata in capitala industria prelucratoare a cunoscut in ultimele decenii un proces de descentralizare, noile intreprinderi fiind amplasate cu precadere in orase ca Monterrey, Veracruz, Guadalajara, Leon. Industriilor traditionale - textila pe baza de bumbac, pielarie, a zaharului- li s-au adaugat siderurgia (mai ales otel), metalurgia neferoasa (plumb,zinc, cupru), constructiile de masini (material feroviar-unul dintre primele locuri pe glob-masini textile, montaj de autovehicule), prelucrarea petrolului si industria chimica.

Turismul

Industria turismului s-a dezvoltat rapid, cu peste 5 mil de vizitatori pe an. Ruinele aztece din zona orasului Mexico sunt deosebit de populare, la fel si statiunile de pe coasta dintre care cea mai vestita este Acapulco. Ruinele Maiase precum si clima si vegetatia tropicala atrag vizitatorii in Yucan.