Polonia

POLONIA

Polonia se invecineaza la nord cu Rusia prin Marea Baltica, la est cu Lituania, Bielorusia si Ukraina, la sud cu Republica Ceha si Slovacia, iar la vest cu Germania. Cea mai mare distanta de la est la vest este de 680 Km iar de la nord la sud de 790Km. Granitele Poloniei sunt formate de muntii Sudeti la sudvest, muntii Carpati la sudest, raurile Odra si Nysa in vest si raul Bug in est. In nordest tara este marginita de o parte a Marii Baltice.

Desi Polonia pare a fi o campie neintrerupta, relieful este foarte complex. Elevatia medie este de 175m, dar ajunge la 2499m in varful muntelui Rysy din muntii Tatra in sud iar in delta Vistulei ajunge la 2m sub nivelul marii. Polonia este impartita intr-un numar  de regiuni paralele care vin de la est la vest. Zona de nord ce ocupa doua treimi din teritoriu este o regiune a campiilor si a dealurilor joase, impartita in campia centrala poloneza, inaltimile Baltice si campia litorala. Campia centrala este traversata de la est la vest de o serie de vai largi, mlastinoase.  Aproape toate apele Poloniei se varsa in Marea Baltica prin cele doua mari fluvii Vistula si Odra si afluentii lor dintre care numim Bugul si Warta.

Lacurile Poloniei, care sunt aproape 9300 sunt concentrate in inaltimile Baltice si fasia litorala.

Polonia are aproape 120 de lacuri artificiale situate mai ales in inatimile Baltice si in muntii din sud.

Locatie  Europa Centrala si de Est, la est de Germania 

Suprafata  în total: 312,679 sq km 

Grupuri etnice  Poloneza 96.7%, germani 0,4%, Belarus 0,1%, ucraineni 0,1%, alte si nespecificate 2.7% (2002 recensamânt) 

Limbi  Poloneza 97.8%, altele si nespecificate 2.2% (2002 recensamânt) 

Guvernul de tip republica 

Capitala: Varsovia