Slovenia

SLOVENIA

Ski Slovenia, oferte in Slovenia

Capitala: 

Ljubljana

Moneda:
Euro

Zone de interes
Ljubljana, Bled, Bohinj, Piran si Portoroz, Parcul National Triglav, Bovec, Kranjska Gora, Maribor

Turism in Slovenia:
 Toti cei care o viziteaza au aceeasi reactie “tara aceasta parca nu a trecut prin comunism!”. Si, la drept vorbind, a fost tara care s-a bucurat de cele mai multe libertati pe vremea in cand facea parte din Iugoslavia si prima dintre membrii nou admisi in UE in 2004 care a introdus moneda europeana. Ce se poate vizita aici? Avand o suprafata atat de mica, intr-un concediu puteti vedea toata tara! O vizita obisnuita incepe cu Ljubljana, care impresioneaza cu arhitectura baroca si habsburgica, continua cu lacurile Bled sau Bohinj si apoi cu Parcul National Triglav, unde Valea Soca ii atrage pe aventurosi! Vara, nu ratati statiunile litorale Piran si Portoroz, iar iarna numeroase statiuni de ski, foarte moderne si mult mai putin costisitoare decat in tarile vecine, va asteapta!

Recomandari generale pentru Slovenia:
Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie banii, cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriei cu autobuzul sau trenul pastrati atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. 
Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, lasati documentele personale la hotel si pastrati numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere). 
In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam sa contactati politia locala precum si cel mai apropiat oficiu consular roman:


Starea drumurilor:

Starea generala a drumurilor si a infrastructurii este buna.

Parcarea: 
Parcarea este permisa numai in locuri rezervate, contra cost, iar tichetele trebuie afisate la vedere in interiorul masinii.

Centura de siguranta: 

In Republica Slovenia, centura de siguranta este obligatorie. 
Limitele de viteza admise:

in localitati -- 60 km/ora

in afara localitatilor - 90 km/ora

autostrazi - 130 km/ora.

Depasirea limitelor de viteza poate atrage aplicarea unor amenzi intre 300 si 1000 de euro si suspendarea permisului de conducere in cazul in care soferii au depasit cu 30 km/h limita de viteza. 
Folosirea telefonului mobil la volan: Este interzisa.

Telefoane utile in caz de urgenta:

112 sau 911- Urgenta (Pompieri si Salvare)

113 - Politia

Utilizarea cartilor de credit 
In Republica Slovenia exista un sistem bine dezvoltat si o retea puternica de ATM-uri. Se accepta plata cu carti de credit/debit la majoritatea magazinelor, restaurantelor, statiilor de benzina.

Regimul animalelor de companie 

Pentru spatiul UE, aveti nevoie de pasaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar si trebuie sa contina informatii despre vaccinarea antirabica. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.