Olanda

Olanda, o tara surprinzatoare, cu un un peisaj tipic si nenumarate atractii a fost de-a lungul timpului subiectul multor picturi si alte opere de arta. Astfel, turistii vor fi placut surprinsi sa descopere ca cele 12 provincii olandeze ofera paduri intinse si bogate, dealuri ondulate cu podgorii de vita de vie, superbe rezervatii naturale si nu in ultimul rand pajisti intinse pline de vestitele lalele viu colorate. 

Insa Olanda inseamna si mai mult: orase moderne combinate cu sate traditionale, elegante boutiquri si cafenele imbietoare, muzee bogate in cultura zilelor noastre dar si in fascinanta istorie. Dar cultura Olandei nu se gaseste numai in cele peste 1000 de muzee, ci si pe strada, unde veti gasi vanzatori ambulanti de branza, peste si alte produse specifice, imbracati in costume traditionale, de la cei mai tineri pana la cei mai varstnici. 

Sa nu uitam resedinta Familiei Regale, Haga, un oras de o deosebitã eleganta ce ofera turistilor piete colorate, statiuni atragatoare cu faleze pline de viata dar si un binecunoscut si frecventat casino, Rotterdam - unul dintre cele mai mari porturi ale Europei, cu faimosul pod Erasmus si numeroase cladiri istorice. 

Emblemele Olandei sunt: morile de vant care pentru 5 secole au fost principala sursa de curent in Olanda, lalelele, marii pictori olandezi precum: Rembrandt, Van Gogh, Vermeer, Bosch, Mondrian si Steen, sabotii de lemn si branza olandeza, de exemplu branza Gouda. Olanda a dat lumii si unii din cei mai importanti filozofi precum: Erasmus din Rotterdam si Spinoza.

Olanda se situează în Europa Vestică, având ca vecini Germania şi Belgia. Are ieşire la Marea Nordului.

Suprafata: 41.526 km² 

Referinte geografice: Olanda se caracterizeaza printr-un relief jos, in general de campie. S-a format in urma sedimentarilor successive din perioada glaciara, apoi au fost depuse aluviuni de catre principalele rauri – Rin si Maas, iar, in ultimul secol, mai bine de un sfert din teritoriu a fost scos de sub ape, oprin binecunoscutele planuri de amenajere care au dus la formarea “Polderului Olandez” (planurile Zuidersee si Delta). Acesta zona a polderelor se afla in extremitatea vestica. La marginea acesteia, in Marea Nordului, se afla I-le Frisice, care functioneaza ca o bariera, protejand tra de eroziunea marina. Spre interior, dupa poldere, se succed campiile interioare, aluvionare (Overjissel, Drenthe, Barbantul Nordic). In sudul tarii se gasesste un platou cu altitudine joasa (Limburg). Principalele cursuri de apa care dreneaza tara sunt Rinul (unul dintre cele mai mari fluvii din Europa), Maas si Schelde. 

Clima si sezonul propice: Olanda este caracterizata de un climat maritim, bland, umed. Precipitatiile sunt destul de dese, de aceea hainele de ploaie sunt recomandate in orice perioada a anului.Temperatura medie anuala se situeaza in jurul valorii de 9ºC, iar precipitatiile ating valoarea de 970 mm/an. Amplitudinile termice sunt mici, ceea ce favorizeaza vizitarea acestei tari tot timpul anului.

Capitala: Amsterdam (52° 22′ 23″ lat. N) 

Orase importante: Rotterdam, Haga, Utrech, Eindhoven, Arnhem, Nijmegen, Groningen, Tilburg, Apeldoorn, Harlem. 

Limba oficiala: olandeza 

Fus orar: GTM + 1 

Moneda oficiala: Euro (€)