Nebănuitele beneficii ale unei călătorii

Nebănuitele beneficii ale unei călătorii

Pentru cei mai mulţi, călătoriile sunt un sinonim pentru concediu. Studiile arată însă că excursiile aduc beneficii inedite pe multe planuri, dovedindu-se deopotrivă un exerciţiu eficient de dezvoltare personală și profesională și o metodă de îmbunătăţire a sănătăţii.

Călătoriile sunt una dintre cele mai plăcute și simple modalităţi de stimulare a creativităţii. Experţii de la INSEAD și de la Școala de Afaceri Columbia au observant acest efect după analizarea liniilor vestimentare lansate de case de modă din întreaga lume, într-o perioadă de 11 ani, precum și după consultarea istoricului carierei directorilor de creaţie care au contribuit la acestea. Concluziile au arătat cât de mult contribuie experienţele în afara ţării la dezvoltarea unei gândiri originale (out of the box), sofisticate, dar și a abilităţilor necesare avansării în carieră. „Rezultatele noastre arată cum și de ce experienţele profesionale în străinătate ale liderilor pot fi un catalizator decisiv pentru creativitate și inovaţie în organizaţiile lor”, conchid autorii în studiul publicat în jurnalul "Academy of Management". De asemenea, aceștia cred că beneficiile nu sunt valabile doar pentru directorii de creaţie din modă, ci și pentru persoane care activează în alte domenii.

Călătoriile sunt experienţe care te ajută să te dezvolţi personal și să fii mai deschis în faţa noului, au observat experţii de la Universitatea „Friedrich Schiller”, Jena, Germania, care au efectuat un studiu în acest sens. „Participanţii care au petrecut timp în străinătate au avut un avantaj în ce privește dezvoltarea personalităţii, de exemplu în direcţia deschiderii personale și a stabilităţii emoţionale. S-a ajuns la această concluzie prin compararea cu un grup de control, chiar și când au fost luate în calcul diferenţele de personalitate”, a declarat coordonatoarea studiului, Julia Zimmermann. Cercetarea a analizat, pe parcursul unui întreg an academic, impactul asupra studenţilor al efectuării studiilor în străinătate. Experimentul a inclus atât persoane care urmau să plece la studii în alte ţări, prin intermediul unor programe educaţionale, cât și un grup de control, din care au făcut parte studenţi care au preferat să studieze în ţara de origine.

Cei care obișnuiesc să își facă timp pentru a călători investesc astfel în propria sănătate, potrivit studiilor citate în raportul „Destinaţia Îmbătrânire Sănătoasă: Beneficiile fizice, cognitive și sociale ale călătoriilor”, publicat de Coaliția Globală pentru Îmbătrânire (GCA). De exemplu, femeile care pleacă într-o excursie cel puţin de 2 ori pe an au un risc simţitor mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare, comparativ cu cele care pleacă într-o călătorie o dată la 6 ani sau mai rar, potrivit unei cercetări desfășurate pe parcursul a 20 de ani, la care au luat parte femei între 45 și 64 de ani. Rezultatele au fost valabile chiar și după ce au fost luaţi în considerare factori importanţi, precum tensiunea arterială. Un alt studiu a arătat că femeile care pleacă în călătorii au un risc de 2 ori mai mic de a avea episoade de depresie, comparativ cu cele care nu merg în excursii.

Bărbaţii care pleacă o dată pe an în concediu își micșorează astfel atât riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cu 30%, cât și pericolul de deces, cu 20%, comparativ cu cei care nu pleacă în călătorii, arată cercetările.

Călătoriile sunt și un stimul inedit pentru capacităţile cognitive, precum și un bun supliment pentru sănătatea creierului. Efectul este produs datorită situaţiilor și experienţelor noi la care sunt expuși călătorii și a activităţilor care le pun în mișcare „rotiţele” creierului, de la descoperirea și necesitatea de a se descurca într-un mediu necunoscut, până la citirea hărţilor sau vizitarea obiectivelor turistice culturale. „Călătoriile sunt un medicament bun. Pentru că provoacă creierul cu experienţe și medii noi și diferite, este un comportament important care susţine sănătatea creierului și construiește rezistenţa acestuia de-a lungul vieţii”, a declarat neurologul dr. Paul D. Nussbaum, de la Școala de Medicină a Universităţii din Pittsburgh, citat în raportul GCA.

Nu în ultimul rând, călătoriile ne schimbă percepţiile și ne oferă noi perspective asupra omenirii și ne redau încrederea în bunătatea celor din jur, în special atunci când ele implică schimburi de experienţe culturale. „Am descoperit că, atunci când oamenii au trăit experienţa călătoriei în alte ţări, a crescut ceea ce se numește «încrederea generalizată», sau credinţa lor generală, în umanitate. Când ne implicăm în alte culturi începem să avem experienţe cu oameni diferiţi și observăm că majoritatea oamenilor ne tratează în moduri similare. Acest lucru produce o creștere a încrederii” punctează dr. Galinsky, pentru "The Atlantic".

Sursa: semneletimpului.ro