Vă invităm la vals!

Oraşul valsului este cunoscut pentru balurile sale legendare.

În Viena au loc an de an, peste 450 de baluri! În lunile ianuarie şi februarie, oraşul sărbătoreşte în spirit ludic, carnavalul. Sunetele moderne completează ritmurile de trei sferturi şi lasă plăcerea de a dansa oricărui gust.

Sezonul balurilor din Viena cunoaşte punctul său culminant în ianuarie şi februarie. Vechea tradiţie a balurilor de Carnaval continuă să existe şi astăzi în oraş. Se dansează valsuri în ritm de trei sferturi, dar în vecinătate se mai dansează şi pe ritmuri disco.

Sezonul balurilor din Viena oferă peste 2.000 de ore de delectare prin dans.

În fiecare an, sezonul balurilor este deschis de Balul Coşarilor din Viena. Dacă acest bal vi se pare surprinzător, este bine să se ştie că în Viena, aproape orice profesie are balul său. Se ajunge de la Balul Cofetarilor până la Balul Halterofililor.

Multe baluri au loc în mod special în Hofburgul Vienez. Aceste baluri tradiţionale urmează un ceremonial aparte. Doamnele îşi fac apariţia în rochii lungi de seară, iar domnii poartă smoking sau frac. Balul este deschis cu o Poloneză de tinere doamne în rochii albe şi domni şi numai după invitaţia tradiţională „Alles Walzer“ (Toată lumea la vals) pot valsa toţi vizitatorii. Noaptea este formată şi din alte spectacole şi interludii. Dintre acestea face parte şi îndrăgitul cvadril „Liliacul“ de Johann Strauss. Cvadrilul este dansat de public sub îndrumarea unui profesor de dans şi se încheie spre deliciul tuturor, într-o harababură glorioasă.

Sunteţi invitaţi la dans!

De Revelion, în noaptea dintre ani se dansează în ambianţa extraordinară a Balului de Revelion de la Hofburg. La Balul Vânătorilor oaspeţii îşi fac apariţia la Hofburg în port de sărbătoare. O experienţă de neuitat oferă Balul Măcinătorilor de Cafea. De renume istoric se bucură însă Balul Operei de la Opera de Stat din Viena. În această zi aveţi ocazia unică de a vedea renumita Casă a Operei de pe Ringstraße nu numai din rândurile spectatorilor, ci din mijlocul multelor staruri din lumea muzicii, din aşa-numitul „backstage“. Cu oaspeţii săi marcanţi de la artişti până la Preşedinte, balul este transmis de asemenea în direct, de canalele de televiziune.

Membrii Filarmonicii din Viena vă invită la balul lor, la Uniunea Muzicală Vieneză. La instrumente, îi găsim pe muzicienii orchestrei de renume mondial, însă doar la deschiderea balului. În încheiere, chiar şi membrii Filarmonicii din Viena vor să bată podeaua în ritmuri de dans. Cel mai dulce bal este Balul Bomboanelor de la Wiener Konzerthaus. Balul este renumit pentru atmosfera sa veselă, informală. Odinioară, la Kursalon Wien, fraţii Strauß îşi sărbătoreau cele mai răsunătoare succese, iar acum, aici se va dansa pe ritmuri de vals la Balul Johann Strauß. La Balul Florilor, clădirea primăriei se transformă într-o neasemuită mare de flori.

Totul are un sfârşit... Şi sfârşitul balului urmează un ritual tradiţional: luminile din sala de bal se sting treptat, orchestra interpretează un vals lent pentru ultimul vals. Nopţile tumultoase ale balurilor se încheie la Viena, la chioşcul cu cârnăciori sau la un gulaş, într-o cafenea.