Austria

AUSTRIA

Turismul constituie o ramura de baza a economiei, mai ales in Alpi; turisti sunt atrasi iarna de posibilitatile practicarii schiului, iar vara de frumusetile peisajului monatan. In tara exista peste 50 de statiuni de schi, cele mai renumite fiind: St.Anton, Kitzbuhel si Innsbruck. Foarte multi viziteaza Salzburgul, in parte pentru atractiile locale - cetatea, casa natala a lui Mozart - in parte pentru frumusetea tinutului. Pe langa zonele muntoase o atractie mare constituie si Viena, un centru cultural important - un centru cultural muzical. Austria este vizitata de 19 milioane de turisti anual.

Austria, oficial Republica Austria, este o țară fără ieșire la mare, populată de circa 8,47 milioane de locuitori aflată în Europa Centrală.

Suprafata: 83.855 km2
Asezare geografica: intre 46°30" - 49 latitudine nordica si 9°30"- 17 longitudine estica
Populatia: 7.883.600 locuitori
Densitatea populatiei: 90 locuitori/km2
Capitala si cel mai mare oras: Viena (1.539.843 locuitori)
Limba oficiala: germana
Produse importate: masini si utilaje, autovehicule, produse chimice, titei, textile, alimente
Produse exportate: masini si utilaje, fonta si otel, carton si hartie, textile, lactate
Moneda: schillingul austriac (1 schilling = 100 groschen)
Forma de stat: republica confederativa

Asezare geografica
Austria este o tara alpina, fiind una dintre cele mai muntoase tari ale Europei. Lanturile muntoase estice ale Alpilor ocupa 70% din teritoriul sau, lanturi care se intind de la est la vest si sunt despartite intre ele de afluentii Dunarii: Inn, Salzach si Enns. Campiile mai mari se afla pe cele doua maluri ale Dunarii.
Clima
Muntii inalti ai Alpilor determina conditii climaterice locale specifice, dar Austria in sine are o clima continentala: iernile sunt reci, iar verile sunt calde si insorite. Vara este anotimpul cu cele mai multe precipitatii datorita averselor puternice cu multe descarcari electrice, iar iarna deseori se inregistreaza ninsori abundente. Viena si imprejurimile sale aflate in Depresiunea Vienei sunt zonele cele mai calde si mai secetoase: temperatura medie in ianuarie este