Brazilia

Republica Federativă a Braziliei
Limba oficială: portugheza
Religie: 80% catolicism; 20% protestanti; alte religii
Capitala: Brasilia
Moneda: real
Ziua naţionala: 7 septembrie
Fus orar: GMT -3
Domeniu Internet: .br
Prefix telefonic: 00 55

Aşezare geografică
In partea de est a Americii de Sud, avand o larga iesire la oceanul Atlantic (pe o lungime de 7491 km). Brazilia este una dintre cele mai intinse tari de pe glob, ocupand aproape jumatate din suprafata Americii de Sud. În vest, frontiera ajunge aproape de Munţii Anzi. Partea nordică ocupă bazinul Amazonului. Include: Arquipelago de Fernando de Noronha, Atol das Rocas, Ilha da Trindade, Ilhas Martin Vaz, and Penedos de Sao Pedro e Sao Paulo.
Brasilia (capitala), Sao Paolo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Salvador, Porto Alegre, Fortaleza, Nova Iguacu. Rio de Janeiro, Belo Horizonte si Sao Paolo formeaza impreuna megalopolisul brazilian, care are o populatie de peste 40.000.000 locuitori.

Vecini
În N – Guyana Franceză, Surinam, Guyana şi Venezuela, în N-V – Columbia, în V – Peru, în S-V – Bolivia, Paraguay şi Argentina, în S – Uruguay, iar in E – Oceanul Atlantic.

Clima
Fiind foarte exinsă in latitudine, Brazilia are mai multe tipuri de clima: de la cea ecuatorială, cu precipitaţii bogate si temperaturi ridicate, pana la cea temperată, la sud de Tropicul Capricornului. E afectată de inundatii si perioade geroase in sud.


Turismul
Este impulsionat de potenţialul reprezentat de plajele Atlanticului şi de arealul Rio de Janeiro, în special în perioada Carnavalului de la Rio de Janeiro, care are loc de Lăsata Secului.
Principalele oraşe sunt situate în est: Sao Paulo (15,2 milioane loc.), Rio de Janeiro (10,2 mil.), Salvador (92,1 mil.), Brasilia (1,8 mil.)
Brasilia este capitala Braziliei, centrul metropolitan al Districtului Federal (Distrito Federal). Are aproximativ 2,21 milioane de locuitori, si este situată în regiunea central-estica a ţării. A fost fondata la 21 aprilie 1960 de preşedintele Juscelino Kubitschek, fiind rezultatul proiectului urbanistic implementat de Lúcio Costa. Privita din avion, capitala are forma unui fluture. Este singurul oraş din întreaga lume construit în secolul al XX-lea şi clasificat de UNESCO ca Patrimoniu Cultural al Umanităţii.


Atracţii turistice
Pálacio da Alvorada
Este reşedinţa oficială a preşedintelui. Înconjurată de o gradină de dimensiuni impresionante, cladirea este renumită pentru coloanele de marmură albă ce au devenit simbol al Brasiliei. A fost inaugurată în 1958.

Palatul Itamaraty
Cunoscut şi ca “Palatul Arcurilor”, adăposteşte o mare varietate de opere de artă şi antichităţi.

Podul JK (Juscelino Kubitschek). Este cel de-al treilea pod construit ca sa conectexe centrul orasului de South Lake. Cuprinde trei mari cladiri importante (Congresul Naţional, Palatul Justiţiei, Palácio do Planalto).
Congresul naţional, este sediul Camerei Deputaţilor şi al Senatului.
Palatul Justiţiei şi Ministerul Justiţiei. Este sediul Ministerului Justiţiei. Se organizează tururi ghidate pentru a vizita Holul negru, Camera portretelor, biblioteca, gradina interioară.

Palácio do Planalto
Este sediul Puterii Executive Braziliene şi include şi birourile Preşedintelui Republicii.

Turnul de Televiziune
Este o importantă atracţie turistică, deoarece oferă o extraordinară perspectivă asupra oraşului de pe o platformă situată la 75 de metri înălţime. Mulţi turişti vin aici pentru a admira apusul soarelui. Cu o înălţime totală de 224 metri, găzduieşte de asemenea, pe o platformă aflată la o înălţime de 25 metri, Muzeul pietrelor preţioase. În jurul turnului, cel mai mare târg de obiecte artizanale tradiţionale braziliene oferă turiştilor ocazia de a admira şi cumpăra suveniruri.

PLAJELE DIN RIO DE JANEIRO
Barra da Tihuca – plaja refugiu din zonele aglomerate ale plajelor Copacabana si Ipanema.
Botafogo – plaja mica, sediul clubului de yachturi
Copacabana – este Manhatanul bikinilor si centrul vietii de noapte.
Grumari – cea mai naturala plaja, face parte dintr-o zona protejata.
Ipanema – faimoasa prin cantecul fata din Ipanema de Vicinus de Morales
Joa – o plaja mica si frumoasa, iubita de surferi.
Leblon – cea mai linistita plaja din Rio, folosita numai de localnici.
Praia Vermelha – Plaja rosie, nume datorat nisipului inchis la culoare
Prainha – micul paradis al surferilor. Plaja face parte din zon aprotejata.
Recreio – pentru familii cu copii


CARNAVALUL DIN RIO
In fiecare an, cu sase saptamani inainte de Pasti are loc cel mai mare spectacol de samba din lume, in timpul Carnavalului.
Este o competitie intre scolile de samba din Brazilia, o desfasurare uluitoare de care alegorice si costume fastuoase si stralucitoare.
Timp de 4 zile, Carnavalul din Rio de Janeiro este cea mai mare explozie de bucurie, dans si muzica din lume.
Balurile organizate in timpul Carnavalului sunt cauatate de toti turistii aflati la Rio. Bilete pentru bal costa intre 20 – 40 euro/persoana.
La hotelurile deluxe Copacabana Palace si Gloria se organizeaza in timpul Carnavalului baluri deluxe sofisticate si stralucitoare, mult mai scumpe.

COPACABANA PALACE
La legendarul bal de la Copacabana Palace sunt obligatorii cele mai stralucitoare costume sau black tie. Biletele includ cina si bauturile la bar.
Numeroase VIP-uri locale sunt printre invitatii din lista celor mai bogati si faimosi brazilieni. Biletele la balul de la Copacabana Palace sunt cele mai scumpe, costa intre 420 euro si 1200 euro/persoana.

INSULA FERNANDO DO NORONHA
Insula Fernando de Noronha este situata in Oceanul Atlantic la 354 km fata de continent. Insula aprtine statului brazilian Pernambuco. Cu o suprafata de 18 kmp si o populatie de 2100 de locuitori, Insula este o destinatie turistica pentru iubitorii de natura surfing si scuba diving. Pentru cunoascatori, Insula Noronha este un fel de mecca a scufundatorilor. Peste 200 de specii de broaste testoase, delfini, rechini, pesti sunt motive foarte intemeiate sa va propuneti un sejur pe insula. Insula Fernando de Noronha face parte din patrimoniul protejat UNESCO.
Pe insula se poate ajunge cu avionul sau cu vaporasul de la Recife sau Natal.
Vremea este buna tot timpul anului, in medie sunt 26C. Sezonul umed incepe in aprilie si dureaza pana in iulie. Cea mai buna perioada pentru surf este din decembrie pana in februarie.