Georgia

Georgia

Informatii despre Georgia

Georgia, cunoscuta si sub numele de Gruzia e situata in Caucaz, in sud-vestul Asiei.

Aceasta se intinde de-a lungul coastei Marii Negre, intre Turcia, Rusia, Armenia si Azerbaidjan.

Georgienii se numesc Kartvelebi, isi numesc tara Sakartvelo, adica Tara kartvelilor iar limba Kartuli.

Aceste denumiri sunt derivate din numele unui zeu pagan numit Kartlos, despre care se spune ca este parintele tuturor georgienilor.

Relieful tarii e in mare parte muntos, cu Muntii Marii Caucaz in nord si Micii Caucaz in sud,

in vest intinzandu-se Campia Kolkhida spre Marea Neagra iar in est bazinul raului Mtkvari. 

 

Suprafata: 69.700 km2

Populatia: 5.456.000 locuitori (70% georgieni)

Densitatea populatiei: 78% locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Tbilisi, 126.00 locuitori

Trecutul istoric Georgia are o cultura straveche, cu limba si alfabet propriu. Majoritatea populatiei este crestin ortodoxa. Unul dintre cei mai mari faimosi georgieni a fost Iosif Stalin. Georgia a devenit independenta in 1918, apoi a devenit parte a URSS in 1921, de care s-a departit in anul 1991 si a devenit membra a ONU. S-a alaturat Comunitatii Statelor Independente (CSI) in 1994. Georgia are mai multe regiuni in care minoritatile etnice dores o mai mare autonomie. Ossetia de Sud din centrul si nordul Georgiei, abolita ca entitate separata in anul 1990, Abhazia din nord-vest si Abhazia din sud-vest. La inceputul anilor 1990 in aceste regiuni au avut loc lupte intre cele trei minoritati etnice si fortele georgiene, cauzand instabilitatea politica grava.

Caracteristici geografice Georgia are un teren aspru, continand cele mai inalte varfuri din Muntii Caucaz. O treime din suprafata tarii este impadurita. Pe coasta Marii Negre clima are caracter mediteranean, dar este rece in munti. Tbilisi are o temperatura medie de 25°C in iulie si 3°C in ianuarie, cantitatea de precipitatii find de 47 cm pe an.

Industria Sunt importante carbunele din Tkvarchcli si Tkibuli, manganul si alte minerale precum titeiul, aurul si fierul. Langa Tbilisi se produce energie hidroelectrica. Siderurgia si constructiile navale sunt in dezvoltare. La Rustavi este o uzina metalurgica si la Kutaisi o uzina de motoare. Agricultura locala furnizeaza materia prima pentru prelucrarea textilelor, a ceaiului si a alimentelor.

Agricultura Din cauza terenului aspru doar o mica suprafata poate fi cultivata, insa se gasesc culturi bogate de raspandite pe arii izolate. Depresiunile subtropicale, de-a lungul coastei Marii Negre, produc ceai , citrice, ulei de tung, lacuri si cerneluri de tipografie. Regiunea din jurul orasului Kutaisi este vestita pentru podgorii si matase. Granele, cartofii, sfecla de zahar si legumele sunt raspandite si sunt importante carnea, laptele, ouale si lana.