GERMANIA
Anul aderării la UE: membru fondator (1952)
Capitala: Berlin
Suprafaţa totală: 356 854 km²
Populaţia: 82 milioane
Moneda: euro
Spaţiul Schengen: face parte din spaţiul Schengen din 1985
Statul
Începând din anul 1949, Republica Federală Germania este un stat democratic parlamentar. De la reunificarea din 1990, Germania numără 16 landuri federale. Şeful statului este preşedintele/preşedinta republicii, iar la conducerea guvernului se află cancelarul/cancelara federal/federală.
Suprafaţa
Germania are o suprafaţă de 357.022 kilometri pătraţi. Distanţa maximă de la nord la sud în linie aeriană este de 876 de kilometri, iar de la vest la est de 640 kilometri.
Oraşe, relief, ape
Cel mai mare oraş din Germania este în acelaşi timp şi capitală: Berlin, cu 3,4 milioane de locuitori. Alte oraşe cu peste un milion de locuitori sunt Hamburg (1,8 milioane) şi München (1,3 milioane), în vreme ce Köln se situează puţin sub această limită. Frankfurt am Main (662.000) este un centru financiar internaţional.
Peisajul Germaniei este de o mare diversitate. În nord, se află coastele Mării Nordului şi ale Mării Baltice, în sud se ridică vârfurile înalte ale Alpilor. Între cele două extreme se află peisaje variate: câmpii agricole, vaste peisaje fluviale şi lacustre, regiuni împădurite, centre urbane şi munţi de înălţime medie. Cel mai înalt vârf din Germania este Zugspitze, cu o înălţime de 2.963 metri. Cel mai lung fluviu este Rinul, al cărui curs pe suprafaţa Germaniei are o lungime de 865 kilometri. Germania numără 16 parcuri naţionale, 104 parcuri naturale şi 15 rezervaţii biosferice.
Populaţia
Germania este ţara cea mai populată din Europa. Populaţia numără aproximativ 82 de milioane de locuitori, ceea ce corespunde unei densităţi demografice de 230 persoane pe kilometru pătrat.