Grecia

Grecia este situată în Peninsula Balcanică, este alcătuită de cele 1400 de insule care aparţin continentului. Printre acestea sunt şi câteva insule mai mari, precum insulele Creta, Corfu şi Rodos.

GRECIA

Informaţii Generale:

Capitala: Atena

Suprafata: 132 mii km

Limba: greaca Moneda: 1 Euro

Populatie: 10,4 mln.

Orase Principale: Atena, Saloniki, Patras, Heraklion, Larisa, Wolos

Forma de guvernamant: republica parlamentara

Densitatea populatiei: 79 persoane/km2

Structura etnica: Greci 98%, Macedoneni si Albanezi 2%

Descriere:

Grecia este situată în Peninsula Balcanică, se întinde pe 132000 m2, din care 25000 m2 de suprafaţă este alcătuită de cele 1400 de insule care aparţin continentului. Printre acestea sunt şi câteva insule mai mari, precum insulele Creta, Corfu şi Rodos.

Majoritatea insulelor sunt foarte mici şi prin urmare multe dintre ele nu sunt populate/locuite (ca şi cea din poza alăturată). Această insulă se găseşte la aproximativ 15 km sud de Stavros în apropierea satului Olimpias, lângă ruinele străvechii Stageira (Sztageira – Stagira - cunoscut ca oraşul natal al marelui om ştinţific şi filozof grec Aristotel)

Frontierele Greciei pe uscat alcătuiesc aproape 1200 de km şi sunt în vecinătate cu următoarele 4 ţări: Albania, Bulgaria, Macedonia şi Turcia. Lungimea coastei greceşti, împreună cu cele 1400 de insule, este de aproximativ 15000 km, aşa că nu e de mirare că oricine va vizita Grecia va găsii aici cele mai frumoase plaje.

Pe lîngă ţărmurile lungi, în Grecia veţi găsii şi munţi care depăşesc peste 2000 de metrii înălţime faţă de nivelul mării. Cel mai înalt munte este Muntele Olympos, care se ridică la 2917 metrii peste Marea Egee, cunoscut din mitologia antică, ca insula de baştină a zeiilor greci. Un alt munte înaltă şi foarte cunoscut este Muntele Athos (Ayion Oros - Muntele Sfânt – 2033 m) situată în nordul Greciei pe peninsula Halkidiki (Chalkidiki). Aici îşi au locul 20 de mănăstiri, 12 schituri şi o mulţime de chilii călugăreşti ortodoxe, în care trăiesc mai mult de 1500 de monahii ortodocşi. Regiunea este autonomă din punct de vedere administrativ, alcătuind un stat monastic sub suveranitate grecească.