Irlanda

Irlanda

Irlanda, tara situata pe Insula de smarald - are o istorie fascinanta fiind considerata o tara a miturilor, muzicii si dansului. De la peisaje ce iti taie respiratia la zone pitoresti si orase aglomerate, Irlanda este una din destinatiile turistice ce te invita sa o descoperi.

Forma de guvernamant: republica Suprafata: 70.000 kmp Populatia: 4.000.000 locuitori Limba oficiala: irlandeza si engleza Religie: 94% catolicism, 4% anglicanism, presbiteranism Capitala: Dublin Moneda: euro Prefix telefonic: 00 353 Aşezare geografică Republica Irlanda este situata în Europa de Vest si ocupă aproximativ 80% din insula Irlanda, cealaltă parte fiind ocupată de Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit. Irlanda este cel mai vestic membru al Uniunii Europene, are o economie dezvoltată şi o populaţie de puţin peste 4 milioane. În constituţia republicii, numele ţării este doar Irlanda, deşi numele Republica Irlandeză este folosit pentru nu a se confunda cu Irlanda de Nord şi cu întreaga insulă Irlanda.

Relieful :Coasta de vest a Irlandei este compusă din dealuri şi munţii cu înălţime mică, cel mai înalt punct fiind Carrauntoohil la 1041 m. În centru ţării există în majoritate teren plat, favorabil pentru agricultură şi traversat de râuri ca Shannon şi de lacuri. Tara are un relief preponderent de campie, acoperita de mlastini, lacuri, turbarii si pasuni, inconjurata de o rama de dealuri si munti josi. Pasunile si fanetele ocupa 2/3 din insula. 

Clima: Clima Irlandei este influenţată de Curentul Atlanticului de Nord şi este destul de blândă. Verile nu sunt foarte calde, iar iernile sunt geroase foarte rar. Precipitaţia este foarte frecventă, mai ales în forma ploii. În părţi a ţării, până la 275 de zile pe an sunt ploioase.

Limba: Oficial, in Irlanda se vorbesc doua limbi: engleza si irlandeza. Engleza este vorbita aproape de toti locuitorii tarii, insa pe drum o sa aveti surpriza sa vedeti indicatoare scrise numai in irlandeza. 

Turismul :Irlanda este situata in Europa de Nord-Vest si ocupa 80 % din Insulele Britanice. Nordul Irlandei, o diviziune administrativa a Regatului Unit al Marii Britanii ocupa coltul de nord-est al insulei. Irlanda este separata de Marea Britanie prin canalul St. George, Marea Irlandeza si Canalul Nordului. Coasta de vest este strabatuta de vai adanci, stanci si sute de mici insule desprinse din insula mare de catre valurile puternice ale Oceanului Atlantic. Turistic, Irlanda este o tara in care domneste o atmosfera speciala data de traditia culturala a acestei tari rurale. Predomina culoarea si bucuria reflectata de cladirile viu colorate, copiii pe care ii intalnesti la tot pasul si multa, multa muzica. Insula este atat de mica incat se poate parcurge cu masina lungimea ei in maxim o zi si latimea in cateva ore. Totusi, turistul nu trebuie sa o strabata fara a se opri sa admire frumusetea naturii acestui taram inedit.