Italia

ITALIA

Italia, una dintre cele mai sofisticate si populare destinatii de vacanta, este pozitionata in sud centrul Europei. La granita de nord, tara se invecineaza cu Franta, Elvetia, Austria si Slovenia, urmarind in acelasi timp linia Alpilor. La sud gasim doua dintre cele mai mari insule din Marea Mediterana – Sicilia si Sardinia, dar in acelasi timp si o multime de alte insule care completeaza farmecul exotic al locului. Italia este cunoscuta si pentru cele doua state independente pe care le gazduieste – San Marino si orasul Vatican, care an de an atrag ca un magnet milioane de turisti din intreaga lume.

Italia, oficial Republica Italiană este un stat suveran european, situat în cea mai mare parte pe Peninsula Italică si cuprinzând si câteva insule la Marea Mediterană, cele mai importante fiind Sicilia si Sardinia.

Suprafata: 301.225 km

Asezare geografica: 36°40" - 47°5" latitudine nordica, 6°33" - 18°30" longitudine estica

Populatia: 57.265.000 locuitori

Capitala si orasul cel mai mare: Roma 2.817.227 locuitori

Limba oficiala: italiana

Forma de stat: republica

Caracteristice Geografice

Alpii se intind de la coasta Marii Mediterane, de-a lungul granitei cu Franta, Elvetia si Austria, spre Slovenia si Marea Adriatica. La Garda, Maggiore si Como sunt lacuri glaciare mari. Al doilea lant muntos al Italiei, Appeninii, se intind din Liguria, langa capatul sudic al Alpilor, pana in Calabria. Monte Corno (2.914 m) este cel mai inalt varf. Depresiunile se gasesc pe partea vestica si estica a Appeninilor, dar regiunea cea mai mare de depresiuni este campia de nord, strabatuta de raul Po, cel mai lung rau din Italia (652 km). Sicilia (25.708 km) este dominata de muntele vulcanic Etna. Sardinia (24.090 km) este un platou cristalin care atinge inaltimea de 1835 m.

Clima

Italia are o clima mediteraneana in sud si pe insule, dar in nord mai mult continentala. In Alpi vremea este similara cu cea din Elvetia, dar mai umeda. Pe valea raului Po verile sunt calde si insorite, insa iernile pot fi foarte reci. Temperatura medie la Milano este de 2°C in ianuarie si 25°C in iulie, cantitatea de precipitatii fiind 1000 mm pe an. Italia peninsulara, muntoasa in partea interioara, este mai rece si mai umeda decat coastele, insa durata si caldura verii creste peste tot inspre sud. Depresiunile de pe coasta sunt foarte calduroase vara, iar coasta de vest este mai umeda decat cea din est.

Transportul

Dintre cei 15.983 km de cale ferata, 9110 km sunt electrificati. Exista 301.307 km de sosea. Principalele porturi sunt Genova, aici trece o treime din comert, Neapole, Triest, Venetia, Palermo si Cagliari. Linia aeriana internationala se numeste Alitalia, ea deserveste toate orasele importante.

Orase

Roma este un centru istoric , politic si religios, precum si un oras industrial. Milano (1.371.008 locuitori), asezat in campia de nord, este capitala industriala si comerciala a Italiei si un centru financiar international. Neapole (91.054.601 locuitori), situat la poalele vulcanului Vezuviu, este capitala regionala a sudului.