Marea Britanie

Marea Britanie este o insula situata in nordul Europei. este a 9-a insula ca marime din lume, si cea mai mare insula europeana. Cu o populatie de aproximativ 60 de milioane de locuitori, este a 3-a cea mai populata insula de pe pamant.

Marea Britanie este inconjurata de peste 1000 de alte insulite mai mici. Insula Irlanda se afla in partea de vest a Marii Britanii. Marea Britanie poate fi numita insasi insula, dar si cu toate insulitele de pe langa ea, formand astfel Anglia, Scotia si Tara Galilor. Regatul Unit al Marii Britanii a rezultat din unirea politica a Regatului Angliei si Scotiei prin Actul de Unire 1707 pe 1 Mai 1707 sub conducerea reginei Anne. In 1801, sub un nou Act de Unire, acest regat s-a unit cu Irlanda pentru a crea Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei. Dupa Razboiul Irlandez de Independenta, o mare parte din Irlanda a iesit de sub Uniune. In acest moment poarta numele de Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.        

Localizare: Marea Britanie se afla in nordul Continentului European si in estul Irlandei. Este separata de continent de Marea Nordului si de Canalul Englez ce are o lungime de 34 de km, pana la Stramtoarea Dover. Se intinde pe aproximativ 10 grade de latitudine. Canalul de Nord, Marea Irlandei, Canalul St. George si Marea Celtica separa insula de Irlanda, in vest. Aceasta se leaga de Continetul European prin Tunelul Canalului Manecii, cel mai lung Tunel pe sub apa din lume, finalizat in 1993.        

Suprafata: 209.331 km²;     

Clima si sezonul propice: Clima Marii Britanii este temperata, cu veri calduroase, ierni reci si foarte multe precipitatii pe tot parcursul anului. Principalii factori de influenta asupra climei constau in latitudinea nordica a tarii (intre 50 si 60 de grade latitudine nordica), vecinatatea imediata a Oceanului Atlantic si, in special, incalzirea apelor din jurul Insulelor Britanice de catre gUlf Stream. Variatiile de temperatura pe parcursul anului sunt relativ reduse. Clima Marii Britanii este influentata puternic de masele de aer tropical-maritime, polar-maritime, polar-continentale si tropical-continentale. In aceasta zona, variatiile de temperatura creeaza instabilitate, ceea ce determina caracterul celebru al vremii schimbatoare din marea Britanie, unde, pe parcursul unei singure zile, se pot inregistra toate tipurile de

Capitala: Londra (7 517 700 locuitori);       

Orase importante: Londra, Edinburgh, Cardiff, Belfast, Manchester, Liverpool, Birmingham, Glasgow, Leeds, Sheffield, Bristol, Leicester.      

Limba oficiala: Engleza; recunoscute pe plan regional: galeza, scotiana, irlandeza.       

Moneda oficiala: Lira Sterlina (GBP) = 100 pence Marea Britanie este unul din cele mai fascinante locuri de vizitat, asta datorita culturii sale, arhitectura valoroasa atat de bine conservata, pentru traditiile si farmecul unor locuri unice in lume. Oamenii care aleg sa isi petreaca vacantele in Marea Britanie sunt cu siguranta persoane care apreciaza mai mult cultura si valoarea unui loc decat numarul de cluburi sau ore petrecute la soare pe o plaja. Perioada cea mai potrivita pentru o calatorie in Regat este de primavara pana toamna, unde si ploile cad mai rar iar temperatura este mai ridicata. In acelasi timp, de evitat ar fi lunile iulie si august, acestea fiind cele mai aglomerate.