Norvegia

NORVEGIA

Informatii generale despre Norvegia

Denumirea oficiala: Regatul Norvegiei

Capitala: Oslo

Populatie: 5.038.100 locuitori

Suprafata: 385.199 kmp

Ziua Nationala: 17 Mai (Ziua Constitutiei)

Moneda oficiala: Coroana norvegiana (krone=NOK)

Limbile oficiale sunt norvegiana (in cele doua variante: bokmal si nynorsk), precum si limba populatiei sami – care se bucura de egalitate cu norvegiana in districtele Troms si Finnmark.

Clima Norvegiei este influentata de apropierea marii, ceea ce face iernile mai blande si verile mai racoroase. In zonele din interiorul tarii, clima este continentala, ceea ce inseamna ca verile sunt mai fierbinti, iar iernile mai reci.

Norvegia este un taram al traditiilor, reprezentate de bisericile rustice din lemn si dansurile folclorice. Norvegia este un taram cu cascade, rauri rapide, munti si ghetari maiestuosi, lacuri cristaline, sat de pescari si fiorduri linistite. In nord, coasta este punctata cu case vopsite in culori vii, ce contrasteaza cu sobrietatea fiordurilor si a muntilor. Norvegia este un amestec intre antic si modern. Este ciudat si totodata un fapt obisnuit sa vezi o bunica lapona, imbracata intr-un costum in culori vii si mocasini din piele de ren, cu varfurile intoarse, asteptand avionul in aeroportul Tromso. Soarele de la miez de noapte este faimos - orasul Tromso se afla deasupra Cercului Arctic, unde iarna soarele nu rasare niciodata, iar vara nu apune. Fiecare dintre cele patru mari orase va ofera un farmec aparte - Oslo este capitala si centrul financiar, Bergen este fostul port hanseatic si poarta spre tinutul fiordurilor, Stavanger este un punct central al industriei petroliere, iar Trondheim este un vechi centru al crestinismului si, mai recent, al cercetarilor tehnice. In zonele salbatice dintre marile centre urbane se afla minunatii rare, precum Jostedalsbreen, cel mai mare ghetar din Europa. Activitatile pe care le puteti desfasura in aer liber sunt schi, pescuit si alpinism.