Portugalia

PORTUGALIA

Portugalia înfloreşte ca o bijuterie pură a turismului european. Are suficiente locuri listate ca patrimoniu mondial de către UNESCO şi minunăţii naturale şi culturale pentru a atrage atenţia oricărui vizitator, pe o perioada mai îndelungată. Portugalia oferă oportunităţi nelimitate, de la petreceri în staţiunile de litoral sofisticate, la plimbări în centre medievale precum Lisabona, Porto, Braga sau Coimbra.

Portugalia sau Republica Portugheză este o țară situată în extrema sud-vestică a Europei, din Peninsula Iberică, învecinându-se cu Oceanul Atlantic la vest si la sud, si cu Spania la nord si la est.

Suprafata: 88.880km
Asezare geografica: 36°58" - 42°12 latitudine nordica, 6°11" - 9°29" longitudine vestica
Populatia: 9.862.700 locuitori
Densitatea populatiei: 112 locuitori/km
Capitala si cel mai mare oras: Lisabona 2.128.000 locuitori
Limba oficiala: portugheza
Moneda oficiala: escudo (1 escudo = 100 cantavos)
Forma de stat: republica
Caracteristici geografice
Cele mai inalte tinuturi ale Portugaliei se afla in nor-est. Cel mai inalt varf muntos din tara, avand o inaltime de 1993 m , se afla in Serra de Estrela. De la Lisabona spre sud, majoritatea sudului Portugaliei are tinuturi joase, cu vai largi, cea mai mare fiind Campia Portugaliei, strabatuta de raul Sado.
Clima
Influentele Oceanului Atlantic sunt foarte importante, insa latitudinea da Portugaliei un climat mediteranean. Anotimpul mai ploios este iarna. Orasul Oporto din nord are o temperatura medie de 9°C iarna si 20°C in iulie, cantitatea de precipitatii find de 110 cm, din care majoritatea cad iarna. Faro, de pe coasta de sud, are o temperatura medie de 12°C in ianuarie, 24°C in iulie, cantitatea de precipitatii totalizand 45 cm pe an.
Agricultura
Portugalia este in mare parte rurala. Fermele din nordul tarii sunt mici, adesea avand mai putin de 2 hectare. In campia Portugaliei se gasesc fermele mai mari. Culturile tipic mediteraneene de masline, smochine, struguri, migdale si citrice sunt raspandite in Algarve si Baixo Alentejo. Vita de vie si maslinele se cultiva mai spre nord. Maslinele sunt folosite pentru obtinerea uleiului, componenta esentiala a conservelor de sardele.
Industria
Portugalia este doar partial industrializata. Multe din industriile mai vechi se bazeaza pe agricultura, silvicultura si pescuit, fabricarea plutei, hartiei, vinuri, ulei de masline si conservarea sardelelor. De mai multi ani industria de textila a capatat importanta la Porto, Braga si Lisabona. Prelucrarea metalelor, constructiile si bunuurile de consum sunt printre industriile mai noi, infiintate recent. La Lisabona si la Porto sunt dezvoltate indsutriile siderurgica, de constructii si chimica. La Lisabona si la Azambuja se produc autovehicule. Datorita turismului a crescut recent productia de incaltaminte si de suveniruri.
Orase
Lisabona (Lisboa) este construita pe sapte dealuri, pe latura nordica a estuarului Teja, la 14 km de Oceanul Atlantic, avand un port adapostit. Porto (1.683.000 locuitori) este situat pe malul nordic al raului Douro si si-a primit numele dupa vinul facut in podgoriile locale. Principalul centru al comertului vinurilor este Vila Nova Gaia.
Transportul
Lungimea retelei de cai ferate este de 3.588 km si exista 52.000 km de sosele, din care insa numai 18.878 sunt drumuri nationale. Principalele legaturi se intind din nord spre sud de-a lungul depresiunilor de pe coasta, de la Porto pana la Lisabona. Lisabona si Leixoes sunt cele mai mari porturi, iar aeroporturi internationale se gasesc la Lisabona, la Porto si la Faro, dintre care ultimul s-a dezvoltat recent datorita traficului turistic spre Algarve.