Metode de sustinere a imunitatii
Un stil de viata sanatos, suplimentarea dietei in perioadele recomandate din an (cand se face tranzitia intre anotimpuri), odihna suficienta si evitarea factorilor de poluare sustin un sistem imunitar sanatos.
Sustinerea imunitatii prin alimentatie
Hrana echilibrata, bogata in nutrienti, cu cat mai putine grasimi si zaharuri, contribuie la mentinerea unui organism sanatos. Atat grasimile, cat si zaharurile incetinesc forta de raspuns a organismului in lupta cu agentii patogeni.
- Alimentele bogate in vitamine si minerale sustin sistemul imunitar - de exemplu, galbenusul. Acesta contine seleniu, mineral care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ si contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
- Cerealele integrale constituie o sursa de fibre alimentare, sunt alimente cu un index glicemic mic si, prin aportul vitaminelor si mineralelor pe care le contin, contribuie la mentinerea unui echilibru nutritional si prin urmare, la un status imunitar normal.
- La fel de utile imunitatii sunt si produsele lactate naturale, cu un continut bogat de bacterii benefice In cazul sistemului digestiv, apararea este asigurata de aceste „bacterii prietenoase” (probiotice) care asigura echilibrul florei microbiene intestinale, actionand in principal la nivelul intestinului subtire.
- Semintele contin si ele nutrienti utili imunitatii deoarece sunt bogate in uleiuri care fac parte din categoria grasimilor sanatoase, care dau energie organismuliui, fara sa-l incarce cu colesterol, reducand riscul imbolnavirii inimii si arterelor. De asemenea, acestea contribuie la mentinerea sanatatii pielii si mucoaselor, primele bariere impotriva invaziilor microbiene. Alte alimente care sprijina mentinerea imunitatii sunt: ciupercile, stridiile, germenii de grau, socul negru, fructul de acai, grepfrutul, migdalele, pepenele rosu, spanacul. Si condimentele sunt recomandate, datorita uleiurilor volatile: cimbru, busuioc, eucalipt, fenicul, menta, rozmarin si ghimbir.
- Legumele si fructele sustin imunitatea: vitaminele, antioxidantii, mineralele si proteinele din alimente asigura, in mod indirect, sustinerea imunitara, deoarece ofera organismului “echipamentul” nutritional potrivit.
- De aceea, mai ales in perioadele in care organismul este suprasolicitat de schimbarile de temperatura sau este predispus la infectii, este bine sa ne hranim cat mai sanatos. De exemplu, lipsa proteinelor, a zincului, a vitaminelor C si E si a vitaminelor din grupul B fragilizeaza sistemul imunitar. Asadar, un aport corect de nutrienti obtinuti din legume, fructe si din alimente neprocesate industrial sunt in masura sa sustina sistemul imunitar.
Studiile au aratat ca, in perioadele in care ne confruntam cu infectii, nivelul de vitamina C din corp scade dramatic. Practic, vitamina C se consuma in lupta cu boala. Motivul? Are proprietati antioxidante si antiinfectioase, iar corpul foloseste acidul ascorbic pentru a se proteja. Sursele clasice de vitamina C sunt fructele si legumele proaspete care, consumate in fiecare zi, asigura o parte din succesul in lupta antiinfectioasa.
Sustinerea imunitatii prin odihna
Un somn odihnitor de opt ore pe noapte iti ajuta organismul sa faca fata mai bine provocarilor din mediu. In plus, cercetarile au descoperit ca persoanele care dorm putin au o imunitate scazuta. In timpul somnului, multe dintre procesele organismului se refac, de aceea, privarea de somn poate avea efecte dezastruoase asupra sanatatii. Asadar, opt ore de somn in fiecare noapte iti cresc sansele de castig in fata agentilor patogeni.
In egala masura, stresul este un factor nociv pentru intreg organismul si scade la randul sau rezistenta la infectii. Se intampla acest lucru deoarece creste secretia de cortizol, hormonul de stres care pe termen lung scade imunitatea, conduce la inflamatii si la persistenta acestora in organism.
Pe fondul acestor modificari se pot declansa, practic, orice manifestari de ordin cardiovascular sau degenerativ.
Pentru relaxare este necesar sa mergi la odihna cel putin de doua ori pe an, poti realiza exercitii fizice, dar si hobby-urile sau plimbarile lungi in aer liber, care oxigeneaza organismul, pot sustine imunitatea.
Sustinerea imunitatii prin activitate fizica
Mentinerea unui stil de viata activ, care include un program de miscare de trei ori pe saptamana (fie ca este vorba de alergat usor, mers pe bicicleta sau gimnastica), te va tine intr-o forma fizica buna si iti va sustine sistemul imunitar.
De asemenea sportul ajuta la prevenirea bolilor cronice sau inflamatorii, echilibreaza hormonii de stres si accelereaza circulatia sangelui, care ajuta in lupta organismului impotriva virozelor.
Hrana, odihna, vitaminele si evitarea stresului sustin imunitatea!